Lösdriften

Vi erbjuder inackordering i våra lösdrifter på Selaön.

Vi tror på att hästar kan ge oss lugn i våra liv, och att det viktigaste vi människor kan ge våra hästar är lugn i deras. För oss är det viktigt att hästarna får leva ett fullvärdigt hästliv de 23 timmar om dygnet där vi inte är hos dom, att vi människor blir hästens guldkant på dagen, och att hästen de dagar vi inte har tid eller möjlighet ändå har alla sina grundbehov tillgodosedda.

Vi strävar alltid efter att ha så stora hagar som möjligt där de får utrymme till att ströva tillsammans med sina vänner och familj, ägna sig åt födosök och vila i lösdrifterna. Det kan ibland innebära att du får promenera en bit för att hämta din häst i hagen ☺️ alternativt att du tränar aktivt på inkallning. När hagen är som störst sträcker den sig över 15 hektar.

När gräsväxten på betet inte längre räcker till fodrar vi hästarna med hösilage och eventuellt halm ifrån i huvudsak från Nils på Helleby gård i Hölö. Hösilaget serveras i stora foderhäckar med slowfeednät ovanpå.

Stallansvarig kör ut foder i hagarna med traktor och fyller på vatten samt har den dagliga tillsynen av hästarna. Ser denne att behov finns kontaktas hästägare eller veterinär omgående.

Visitering, skötsel och extra individanpassad vård av hästen får hästägaren dock själv göra om annat ej är överenskommet.

Vi har i dagsläget en väl fungerande blandflock med ston och valacker som söker fler vänner som funkar på gräs. I blandflocken har vi inga bakskor.

Ponnyflocken med väldigt lättfödda ponnys är full över vintern, men kan finnas plats för ”rätt” individ över sommartid.

När vi får nya hästar vill vi gärna i den mån det går att den nya hästen går i hage bredvid flocken tills den har landat och man ser se den är frisk mm. Hästen behöver även ha gjort (eller göra på plats i egen karantänhage) en utökad analys av ”Kolla masken” plus avmaskning. Det går inte att tumma på då vi inte vill få in Stora blodmasken.

Vi sambetar våra hagar med våra får vilket gynnar både betet och patasittrycket.

I stallet finns fyra boxar som vi alla delar på, spolspilta, toalett och tvättstuga (Dusch är på gång). Vi har ett nybyggt kök där det finns möjlighet att värma sig och sin lunch och dricka en kopp kaffe eller två. Låsbar sadelkammare, foderrum med förvaring i egen garderob. Vi är även återförsäljare av Primero TOTAL.

Trailer finns att hyra på gården och flertalet ridhus finns i närheten att åka till.

I Stallarholmen ca 2 km från stallet finns pizzeria, Värdshuset Gripen, Bed & Breakfast, glassbar, badplats samt busshållplats. Cykel finns att låna om du behöver.

Vi har en ridbana med diverse bommar och trailhinder som man gärna får använda. Belysningen renoverades 2019.

På ridbanan (och överallt annars) är det nolltolerans mot hårda träningsmetoder. Man anpassar sig efter de ekipage som är på ridbanan samtidigt, t ex utsätter vi inte barnen eller unghästar för situationer som inte ryttaren och hästen klarar av ihop.

Observera att Belöningsbaserad verksamhet finns på gården. Bokade lektioner och kurser har företräde.

Vi som är i stallet idag är både tjejer och killar i blandad ålder som är intresserade av bl a Belöningsbaserad träning, Trick, Frihetsdressyr, Western, Akademiskt, Trail m.m. Flera av hästarna är vad vi kallar ”hundhästar” dvs hästar som av olika anledningar inte kan eller vill ridas längre utan istället tränar från marken och går på mysiga promenader. Det som förenar oss allihopa i stallet är kärleken till hästen.

Vi arrangerar träningar och kurser i Belöningsbaserad träning, Trail, Agility m. m. Nosework, tornerspel och körning står på önskelistan.

Är du intresserad av att ha häst hos oss? Skriv gärna ett par rader om dig själv, din häst mm. Antingen via messenger på vår Facebook-sida eller på e-mail hastlugn@gmail.com.

Vi vill också ha referenser från din senaste stallvärd. Efter det är du välkommen på ett besök hos oss så vi alla får känna in om att det kommer fungera för både människa och häst. Som kund till oss får du faktura inför varje månad på din e-mail som betalas inför kommande månad.

PRISLISTA

 • Inackordering lösdrift 4000:- / månad
 • Inackordering ponnyflock Fånganpassad hage 5500:-/ månad
  • Föl går gratis med mamma till 6 månaders ålder, därefter 2500:- till 12 månader – om inte mamma flyttar tidigare.
  • Installning på box av lösdriftshäst 50:- / natt
  • Mockning av installad lösdriftshäst 150:- / dag
  • Service vid veterinär/hovslagare/lastning m.m. 300:- / timme / person
 • Trailerhyra 300:- / dygn

Kort presentation av gården: