Stallis

Häst och gårdsaktiviteter för unga med fokus på vänskap mellan djur och människa.

Hos Hästlugn i Stallarholmen erbjuds nu barn och ungdomsgrupper att efter skolan tillsammans med oss på Hästlugn få lära sig sköta de olika djuren. Vi äter pannkakor i stallet, lär oss vad dom behöver för att må bra och hur vi kan göra umgänget så trevligt som möjligt även för djuren.

Djurs närvaro skänker så mycket gott till oss människor, de ser oss utan att döma och är mästare på att leva i nuet. Tillsammans med djuren kan du vara dig själv.

Att få ta hand om ett djur gör att man växer som människa och skapar förståelse både för sig själv och för andra. Vårat mål är dels att det ska kännas tryggt roligt och säkert för människor, men också för djuren. Förståelse och kommunikation är något vi brinner för.

Aktiviteterna kommer till viss del vara årstidsknutna och vi kommer varva teori med praktik. Djuren behöver förvisso alltid mat, vatten och kärlek men förutom det finns det massor att hitta på och lära sig under året. På våren till exempel föds lammen och lammen behöver ibland få mat med nappflaska, men framförallt gos. Har vi tur får vi kanske se en födsel 🙂 Fåren ska klippa ullen och klövarna bli fina. Hur sköter man en häst? Hur blir man kompis med en häst eller ett annat djur? Hur är en kompis? Hästarna fäller sin vinterpäls och behöver borstas ordentligt. Vi lär oss mocka hästboxar, hästens färger och kroppsdelar. Vi tränar på hur man leder en häst och kommer få prova på belöningsbaserad träning med klicker och godis. Vi städar hönshus och plockar ägg samt startar kläckmaskinen och räknar dagar till kycklingarna kommer. Vi kommer även plantera fröer till bland annat solrosor och morötter som vi sedan kommer skörda under hösten och använda som gottis när vi tränar med djuren.

Det kommer inte vara någon ridning under dessa dagar. Varför? Vi vill visa hur mycket mer man kan göra med hästar förutom ridning där fokus ligger mer på kontakten med hästen som individ. Vi vill även skapa en plats dit man som häst och djurälskare även kan komma som ridrädd utan att det finns några krav på att komma upp på hästryggen.

Målgrupp 6 – 12 år.

Vid behov skapar vi en grupp för yngre och en för äldre barn/ungdomar där vi kan fördjupa oss i hästar och djurens språk och beteenden.

Datum för 2021 är inte satta än, men maila oss gärna så vi vet att du är intresserad.

Pris: 250 kr / gång

Anmäl till alla 5 men betala bara för 4.

Mer information och anmälan på mail: hastlugn@gmail.com